Кинотека Републике Српске

Завршно представљање филмских пројеката студената Академије умјетности Бања Лука

ОДЛУКА ЖИРИЈА

По конкурсу ЈУ Кинотека Републике Српске у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањој Луци уз подршку Министарства просвјете и културе у Влади Републике Српске за филмске пројекте студената Катедре за филм и телевизију Академије умјетности Универзитета у Бањалуци број 02-12/21. расписаном 11.03.2021. године.

На основу пристигле писмене пројекне документације и јавне презентације студентских филмских пројеката која је одржана 25.05.2021. године на Академијји умјетности у Бањој Луци жири у саставу

Слободан Симојловић, редитељ (предсједник жирија),

Илија Гајица, редитељ,

Милан Гајић,виши асистент на Академији умјетности  у Бања Луци,

донио је сљедећу одлуку:

  1. Награда : 6.000 КМ – пројекат “Брзи”.
  2. Награда : 5.000 КМ – пројекат “Иста стара прича”.
  3. Награда: 4.000 КМ – пројекат “Шта сањам сањам а шта ми се (не) догађа”.

 

1. „БРЗИ“

Редитељ: Кармен Обрдаљ

Продуцент: Никола Ђаковић

Пројекат Брзи чини се најзанимљивијим од пројеката пристиглих на овогодишњи конкурс. Прича о помало ексцентричном јунаку у херцеговачком кршу који жели да направи фестивал свих умјетности, прије свега плијени искреном емпатијом ауторке према главном протагонисти. Успјешно укрштање архивског и снимљеног материјала подсјећа на култне наслове настале у доба црног таласа. Будући филм могао би привући и шири круг публике, не само фестивалске.

2. „ИСТА СТАРА ПРИЧА“

Редитељ : Стефан Томић

Продуцент: Моника Милановић

Филмско путовање у свијет епизодних ликова на граници реалности. Аутор нас сугестивно наводи на идеју да је за разумијевање сваког од њих потребан властити психоаналитички кључ. Филм покушава да одговори на често животно питање: можемо ли скинути очев капут и наставити сопствени живот.

3. „ШТА САЊАМ; А ШТА МИ СЕ (НЕ)ДОГАЂА“

Редитељ:  Бошко Крљаш

Пројекат “Шта сањам а шта ми се (не) догађа”, јасно је одређен као краткометражни играни филм. Универзалност и савременост приче почива на страху од непознатог иза планине. Буди нашу радозналост и нуди нам прве горке залогаје искуства. Сликовити херцеговачки предјели већ у форми сценарија дјелују филмично.