Кинотека Републике Српске

Децембарска „Филмотека“ посвећена Чаплину

Децембарска „Филмотека“, коју Кинотека Републике Српске организује од 2. до 4. децембра у Палама, биће посвећена једној од највећих личности у историји филмске умјетности, славном редитељу, глумцу, сценаристи и продуценту Чарлију Чаплину, највећем комичару свих времена.

„Филмотека“ ће бити одржана у Амфитеатру Економског факултета, са почетком у 19:00 часова. Улаз је слободан.

У понедјељак, 2. децембра, на програму је биографски филм „Чаплин“ (1992), који доноси причу о тешком и контраверзном Чаплиновом животу, од раних година његовог формирања у Енглеској па све до огромног успјеха у Америци. Филм је режирао чувени британски глумац и режисер Ричард Атенбороу, док насловну улогу игра Роберт Дауни Џуниор, коме је ово уједно и прва главна улога у каријери, која му доноси БАФТА награду те номинације за Оскара и Златни глобус.

Наредне вечери биће приказан Чаплиново ремек-дјело из нијеме холивудске фазе „Златна грозница“ или „Потрага за златом“ из 1925. године, филм за који је Чаплин често говорио да би управо по њему волио да остане запамћен. Прича о потрази за златом на Аљасци у вријеме златне грознице, у којој се Чаплин, као скитница Чарли, један од трагача за златом, појављује у већ препознатљивом костиму његовог чувеног филмског лика малог скитнице (шлампаве панталоне, полуцилиндар, превелике ципеле и штап) постигла је највећи комерцијални успјех, зарадивши четири милона доларa, као и двије номинације за Оскара.

У сриједу, 4. децембра, на програму је „Велики диктатор“ (1940), први Чаплинов звучни филм, један од првих холивудских антинацистичких филмова. Хроника владавине Аденоида Хинкела, диктатора Томаније, који прогони Јевреје и гура Европу у још један рат заправо је пародија на нацистичку Њемачку, Хитлера и Мусолинија. Приказан неколико мјесеци прије него што је Америка званично ушла у Други свјетски рат на страни савезника, овај филм критика није добро примила: многи су сматрали да је његова политичка порука веома озбиљна, док су други мислили супротно. Ипак, филм је био велики комерцијални хит, захваљујући статусу звијезде његовог популарног аутора и био номинован за Оскара у пет категорија.

Сер Чарлс Спенсер Чаплин (1889 – 1977), свјетски познат као Чарли Чаплин, рођен је 1889. године у Лондону, а умро је 1977. године у Швајцарској. Један је од пионира кинематографије и највећих синеаста свих времена, заслужан за ширење популарности филма и за његово признање у сферама традиционалне културе. Као дијете сиромашних мјузикхол забављача, Чаплин је још као дјечак наступао на сцени и тако зарађивао за живот. Славу је стекао у Амарици, гдје одлази 1913. године да би је заувијек напустио 1952. године. На филму се појавио 1914. године и био је апсолутна звијезда нијемог филма. У својим филмовима наступао је као глумац, редитељ, сценариста, продуцент и композитор. Најпознатији његови филмови су : „Скитница“ (1916), „Парижанка“ (1923), „Златна грозница“ (1925), „Циркус“ (1928), „Свјетла велеграда“ (1931), „Модерна времена“ (1936), „Велики диктатор“ (1940), „Господин Верду“ (1947), „Свјетлости позорнице“ (1952), „Краљ у Њујорку“ (1957), „Грофица из Хонгконга“ (1966) и други.

У САД се вратио 1972. године да би примио Оскара за животно дјело. Добитник је Оскара за најбољу музику за филм „Свјетлости позорнице“ те још два почасна Оскара као и бројних других награда. На листи од 100 највећих глумаца 20. вијека Америчког филмског института Чаплину је припало десето мјесто.

За Кинотеку Републике Српске:

Јадранка Пандуревић, уредник програма