Кинотека Републике Српске

„ФИЛМСКИ КАМПУС“ ОД 14. ДО 20. ОКТОБРА У ТРЕБИЊУ

Традиционални „Филмски кампус“,  који Кинотека Републике Српске организује  од 14. до 20. октобра,  окупиће и ове године у Требињу двадесетак студената умјетничких факултета и академија из Републике Српске, ФБиХ, Србије и Црне Горе и  истакнуте филмске умјетнике, педагоге, историчаре филма и филмске архивисте из региона.

„Филмски кампус 2019“ свечано ће бити отворен у Културном центру Требиње у понедјељак, 14. октобра,  у 19:30 часова, након чега ће бити приказан филм Горана Паскаљевића „Танго аргентино“ из 1992. године. Сценарио за овај филм написао је један од најзначајнијих српских и југословенских филмских сценариста, недавно преминули Гордан Михић. Главне ликове у филму тумаче Мија Алексић, коме је ово посљедња филмска улога, Предраг Мики Манојловић, Никола Жарковић, Рахела Ферари и други. Требињска публика  имаће  прилику да први пут на  филмском платну види овај, сада већ култни филм српске кинематографије, овјенчан наградама публике на филмским фестивалима у Венецији и Сан Франциску 1993. године.

Едукативни програм „Филмског кампуса“ (предавања, мастер-клас, специјалне филмске пројекције, презентовање студентских филмова, дебате и сл.) биће одржан у пријеподневним терминима од 15. до 19. октобра,  док ће у вечерњим часовима за требињску филмску публику бити  уприличен ревијални филмски програм.

У едукативном програму овогодишњег „Филмског кампуса“ учествују:  вишеструко награђивани сценариста и редитељ, предавач на бројним угледним свјетским универзитетима  Горан Радовановић, истакнути хрватски и југословенски редитељ свјетског реномеа Лордан Зафрановић,  те редитељ  и сценариста, редовни проф. филмске и тв режије ФДУ Београд  Предраг Велиновић.

Као  и претходних година, велику подршку успјешној реализацији „Филмског кампуса“ пружа  Југословенска кинотека и њени представници  Александар Ердељановић, управник Архива Југословенске кинотеке и Божидар Марјановић, стручни сарадник у Архиву ЈК, који, такође, учествују у едукативном програму.

Ту су и редитељка Соња Ђекић, умјетнички директор Мартовског фестивала документарног и краткометражног филма, редитељка Сенка Домановић, доцент филмске и тв режије на Академији умјетности у Бањој Луци, редитељ Саша Хајдуковић, продуцент Предраг Јаковљевић, те сценариста и редитељ Илија Гајица.

Током шестодневног радног програма, учесници „Филмског кампуса“ –   студенти Факултета драмских уметности  (ФДУ)  из Београда, ФДУ из Цетиња, Академије умјетности из Бање Луке и Академије сценских умјетности из Сарајева биће у прилици да стекну нова искуства и знања из различитих сфера филмске умјетности – од продукције и дистрибуције, филмске и тв режије, начина рада са глумцима, архивских филмских тема до најновијих трендова у приступу дугометражном документарном филму.

Биће ово прилика и за представљање студентских филмова па ће будући филмски посленици у непосредном разговору са доказаним филмским ствараоцима и    колегама са других факултета имати прилику за размјену искустава и вредновање свог досадашњег рада, што ће им бити корисно искуство за  будуће професионално бављење филмском умјетношћу.  

У оквиру ревијалног филмског програма, требињска публика ће, у терминима од 17:00 и 20:00 часова,  моћи да погледа филмове аутора који су учесници овогодишњег „Филмског кампуса“.  Улаз на све филмске пројекције је слободан.  

Тако ће сценариста и редитељ Предраг Велиновић представити свој најновији филм „О животу и смрти“. Снимљен у продукцији РТС-а, према сценарију Предрага Перишића,  филм је базиран на трагичном догађају бомбардовања зграде РТС-а у априлу 1999. године, када је од НАТО бомби страдало 16 запослених радника ове медијске куће. Иако не представља документарно уобличавање ове појединачне и колективне трауме, кроз форму играног омнибуса, филм представља својеврсну посвету жртвама. Премијерно је на РТС-у приказан 23. априла ове године, поводом обиљежавања 20. годишњице страдања невиних радника РТС-а.

Прослављени режисер Лордан Зафрановић представиће свој најновији документарац „Дух времена“, настао на основу изложбе „Градови у покрету“,  која кроз архивску фото- грађу и дневне листове прати свакодневни живот у Београду, Сарајеву, Истанбулу и Анкари током 20. их и 30.их година прошлог вијека, након распада Отоманског царства.  Аутор ове изложбе је Наташа Мишковић, професор  Универзитета у Базелу, која је уједно сценариста и продуцент филма. 

Након пројекције овог  едукативног и креативног документарца, који је стоти филм у богатој Зафрановићевој каријери, публика ће имати прилику да види и његов вишеструко награђивани филм „Окупација у 26 слика“  из 1978. године. Филм је на фестивалу у Пули освојио Велику златну арену за најбољи филм, Сребрну арену за режију, Награду Филмске критике „Милтон Манаки“ за режију, те двадесет других награда.  Био је у званичној конкуренцији фестивала у Кану, Лондону, Мелбурну, Москви, Прагу и другим.  У бившој Југославији је 1978. године проглашен најгледанијим филмом, а овај епитет му је припао и у Чехословачкој. 

Млада редитељка Сенка Домановић представиће свој документарац „Окупирани биоскоп“, добитник Гран прија овогодишњег Мартовског фестивала документарног и краткометражног филма и награде за најбољу режију.

 Соња Ђокић представиће документарни филм „Косма“, о истоименој радијској мрежи, јединој вези између изолованих српских средина на Косову и Метохији. Филм је снимљен 2013. године, приказан на 50 фестивала широм свијета и освојио 10 награда (најбољи филм на Фестивалу етнографског филма у Београду, најбољи филм на фестивалу Соле Луна у Италији, најбољи филм на Фестивалу филмских стваралаца Западне Вирџиније, Гран при на фестивалу Риос у Португалији, и друге).

Редитељ Саша Хајдуковић представиће свој филм „Месо“, жестоку, савремену и храбру драмску причу о транзиционом периоду у малој средини, вишеструко награђиваног сценаристе Николе Пејаковића, који је, уз Игора Ђорђевића,  један од главних глумаца. У филму играју и Бранко Јанковић, Вук Костић, Марија Пикић, Факета Салихбеговић-Авдагић, Николина Јелисавац, Љубиша Савановић и други.  Филм је постигао запажен успјех на бројним филмским фестивалима у Европи, Сад и Канади, а у најужој конкуренцији приказан је на прошлогодишњем фестивалу у Монтреалу.

Илија Гајица требињској публици ће се представити филмом „Упознајте Корнелија“,  музичко – биографским остварењем о првом српском школованом композитору и мелографу Корнелију Станковићу.

Посебан програм посвећен је презентовању филмског блага из ризнице Југословенске кинотеке,  па ће публика, у оквиру програма документарних и архивских филмова, имати прилику да види филмске документе снимљене у Херцеговини 20. година прошлог вијека, те  документарац Вефика Хаџисмајловића  „Један радни дан у Требињу“, снимљен 70. их година прошлог вијека.

Филмски програм завршава се у суботу, 19. октобра, специјалном пројекцијом дигитално рестаурисаног филма „Љубав и мода“, у режији Љубомира Радичевића, са Бебом Лончар, Мијом Алексићем, Миодрагом Петровићем-Чкаљом, Милошем  Жутићем, Мићом Татићем, Властимиром -Ђузом Стојиљковићем у главним улогама. Овај класик српске и југословенске кинематографије из 1960. године, који је Југословенска кинотека уврстила на листу од 100 најбољих српских филмова и прогласила културним добром од великог значаја, остаће запамћен и као  „први и до сада једини прави мјузикл наше кинематографије, сличан америчким филмовима педесетих година (А. Ердељановић). Музика из филма је уз сам филм стекла култни статус. Ту се појављују Ђуза Стојиљковић, Иво Робић и Габи Новак, а интересантно је да једну епизодну улогу игра и Арсен Дедић. Хит пјесму „Девојко мала“ препјевао је ВИС „Идоли“  осамдесетих година прошлог вијека. Рестаурисану копију филма, специјално за  „Филмски кампус“, уступиће Југословенска кинотека.     

Покровитељ „Филмског кампуса“ је Министарство просвјете и културе Републике Српске. Подршку реализацији програма пружили су: град Требиње,  Културни центар Требиње,  Југословенска кинотека, Електропривреда Репулике Српске.  Медијски покровитељ манифестације је Радио-телевизија Републике Српске.

За Кинотеку Републике Српске:

Јадранка Пандуревић, уредник програма