Кинотека Републике Српске

ИЗЛОЖБА ФИЛМСКИХ ПЛАКАТА „ФИЛМОВИ КОЈЕ СМО ГЛЕДАЛИ“ И „ФИЛМСКО БДЕЊЕ ДУШЕ“

 

ИЗЛОЖБА ФИЛМСКИХ ПЛАКАТА „ФИЛМОВИ КОЈЕ СМО ГЛЕДАЛИ“ И „ФИЛМСКО БДЕЊЕ ДУШЕ“.

Кинотека Републике Српске организује изложбу филмских плаката из Архива Кинотеке под називом „Филмови који смо гледали“. Изложба ће бити постављена у Културном центру Источно Ново Сарајево од 18. до 24. новембра, а отварање је планирано у сриједу, 18. новембра са почетком у 19:00 часова.

Уз изложбу биће приказан и филмски програм под називом „Бдење душе“, рефлексијa истоимене манифестације, која се већ 14 година одржава у Сремским Карловцима.

О филмском плакату, као културолошком феномену филмске умјетности, речено је много. Али, ипак, никада довољно. Слика која у једном „замрзнутом“ тренутку настоји да посматрачу пренесе све оно што би овај требао да протумачи и што би га, самим тим, понукало да се активно укључи у процес цјеловитог ужитка у филму, постала је умјетност сама по себи. На прелазу вијекова, а посебно у задњој декади нашег доба, филмски плакат је, чини се, потиснут у други план. Не сасвим, али ипак је донекле постао мало мање примјетан, повукавши се пред бржим начинима преноса информација на релацији филмско дјело – гледалац. Заправо, тај убрзани систем преноса визуелних информација је, на властити еволутивни начин, учинио да је филмски плакат постао мање уживо експониран али многоструко више доступан с обзиром на то да је готово сваки онлајн текст о поједином филму визуелно пропраћен и његовим плакатом. Попут филма, музике и књижевности и сам филмски плакат је постао умјетност која може бити естетски и значењски злоупотријебљена. Креирање плаката је вјештина помоћу које значење приказаног, или чак и одсутност значења може бити јасно или, ипак, свјесно прерушено. У свијету пуном нежељених и често неконтролисаних порука, филм или плакат настоји привући пажњу на себе прије филмске премијере. У својој најбољој верзији он је визуелна форма која веже „безвременост“ и вријеме у којем настаје. По многима једно од највећих имена у свијету дизајна филмских плаката је Сол Бас који је врло препознатљив по својим илустративним плакатима. Његов плакат за филм „Вертиго“ из 1958. године сматра се једним од најуспјешнијих остварења свих времена. Илустровани плакати данас су пуно рјеђи, међутим, када се појаве често су визуелно изузетно ефектни. Када је послије Другог свјетског рата дошло до појаве и експанзије телевизије, мислило се да ће плакат нестати. Али, десило се управо супротно. Осим што је постао допуна телевизијским рекламама, плакат је шездесетих година ушао у моду преко умјетничког правца поп-арт. Од својих почетака па до данас плакат је веома измијенио концепт и изглед. Ипак, сви примјерци који су успјели да се сачувају и поред излагања времену и разним оштећењима имају нешто заједничко, а то је да су постали и остали свједоци и симболи свога времена. Или, једноставно, чувари неке драге успомене из дјетињства на вријеме проведено у угодном полумраку биоскопске сале.

Циљ манифестације „Бдење душе“ је промовисање кратких и документарних филмова посвећених темама и ауторима који се баве српском историјом, културом и духовношћу.
Филмски програм је планиран за 19. и 20. новембар са почетком у 19:00 часова .
Прво вече, у четвртак,19.новембра на програму је документарни филм „Лавиринти Игора Васиљева“. Филм говори о Игору Васиљеву (1928–1954), потомку руских емиграната, рођеном у Београду. Режију потписују Андрија Димитријевић и Мирослав – Бата Петровић.
Друго вече,у петак, 20.новембра, на програму су документарни филмови „Прича о Вишњи“ и „Траговима сведока“.
„Прича о Вишњи“ је документарни филм о спасавању јеврејске дјеце у Пироту током Другог свјетског рата. Сценарио и режију потписује Емилија Лилић. „Траговима сведока“ је филм о руским емигрантима који се обрели на тлу Краљевине Југославије. Један од њих био је човек потпуно непрепричивог животног пута. Путник, ратник, шпијун, емигрант, писац, затвореник, осуђеник, заводник, публициста и сведок, жива историја, Василиј Витаљевич Шуљгин! Филм је режирао Бошко Милосављевић.

Пројекције и изложба ће се одржати уколико остану на снази актуелне мјере Владе РС за реаговање на појаву болести изазване вирусом корона.