Кинотека Републике Српске

Поводом Стогодишњице завршетка Првог свјетског рата – гост Кинотеке РС: Ђорђе Кадијевић

Кинотека Републике Српске организује у уторак, 11. децембра, посебан програм поводом 100. годишњице од завршетка Првог свјетског рата, у којем ће, као специјални гост, учествовати филмски и тв редитељ и сценариста, ликовни критичар и историчар умјетности Ђорђе Кадијевић, један од најистакнутијих савремених српских и југословенских интелектуалаца.

У оквиру програма, који ће бити одржан у Културном центру Пале, са почетком у 19:00 часова, биће приказан Кадијевићев играни филм „Пуковниковица“ из 1972. године, након чега ће бити уприличен разговор са умјетником о теми „Умјетност и рат“. Улаз за публику је слободан.

Филм „Пуковниковица“, за који су, према литерарном предлошку Данка Поповића, сценарио написали Кадијевић и Александар Петковић, говори о посљедњим данима Првог свјетског рата. Аустроугарском пуковнику десеткованог пука, смјештеног на напуштеном салашу, који узалудно покушава да успостави везу са претпостављенима, стиже неочекивана вијест да му у посјету долази супруга. Умјесто толико жељеног сусрета са мужем, пуковниковица се сусреће са неслућеним призорима распадања и пропасти Аустроугарске монархије, чији дух и стање као да у себи сажимају двојица њених пратилаца, војника њеног мужа.

У филму играју Љерка Драженовић, Слободан Перовић, Слободан Алигрудић, Душан Јанићијевић, Јанез Врховец и други.

Филм „Пуковниковица“ биће повод за разговор са Кадијевићем и мастер-клас о теми „Умјетност и рат“.

 

Кадијевић је рођен у Шибенику 6. јануара 1933. године. По образовању је историчар ујметности. Истакнути је српски и југословенски ликовни критичар, сценариста и редитељ играних биоскопских и ТВ филмова, као и ТВ серија.

Завршио је студије историје умјетности на Филозофском факултету у Београду. Бави се ликовном критиком, публицистичким и есејистичким писањем о умјетности. Ликовно-критичке и естетичко-теоријске огледе објављује у дневним новинама (Политика), као и у стручним часописима и другдје. Још од 1960.их па све до данас пише ликовну критику у недељнику НИН. Аутор је бројних стручних написа о југословенским сликарима и вајарима у каталозима и монографијама. Радио је и као предавач у филмској школи „Дунав филма“.

Упоредо дјелује као филмски редитељ, а на Телевизији Београд остварује низ режија ТВ драма и телевизијских серија. Дјелатност филмског редитеља започео је 1967. године као изразито ауторски оријентисан стваралац. Његови филмови „Празник“ (1967), „Поход“ (1968), „Жарки“ (1970) и „Пуковниковица“ (1972) имају за тему рат као узрок моралних изопачености међу људима.

Најзначајнији играни филмови су му „Празник“ и „Поход“, којима је био сврстан у „црни талас“, као и „Свето место“ (1990), као риједак примјер умјетничког хорор филма у нашој кинематографији. Познат је још и по ТВ филмовима „Лептирица“ (1973) и „Карађорђева смрт“ (1983), те по ТВ серији „Вук Караџић“ (1987) која је по озбиљности продукције и умјетничком домету остала непревазиђена у цјелокупној историји ТВ Београда (данас РТС). Сматра се пиониром српског филма фантастике. Његов филмски опус одликује изузетно висока ликовна култура у обликовању филмског израза.

Добитник је бројних награда, укључујући и Гран при за режију ТВ серије „Вук Караџић“ на ТВ фестивалу у Чијанцану код Рима за најбољу европску ТВ серију 1988. године.

 

 

За кинотеку РС:

Јадранка Пандуревић, уредник програма