Кинотека Републике Српске

СЈЕЋАЊЕ НА … МИЛЕНА ДРАВИЋ

Кинотека Републике Српске – Сјећање на Милену Дравић

ДРАГУЉ  У СВА ТРИ МЕДИЈА

 

У оквиру програма „Сјећање на Милену Дравић“, који Кинотека Републике Српске организује 4. и 5. децембра на Палама, вечерас ће у амфитеатру Економског факултета  бити приказан „Мали филм о великој Милени“ Милоша Радовића те представљена монографија о диви српског и југословенског глумишта, ауторке Татјане Њежић,  у издању Удружења драмских уметника Србије.

 

Гости Кинотеке Републике Српске биће Татјана Њежић и Александар Ердељановић, управник Архива Југословенске кинотеке. Програм почиње у 19:00 часова. Улаз за публику је слободан.

 

Биће ово прилика за  још једно подсјећање на велику  умјетницу, која  је, како је наведено у наслову прве од пет  цјелина монографије „Милена Дравић“, била „драгуљ у сва три медија“, о чему пишу Душан Ковачевић, Александар Милосављевић, Ранко Мунитић, Радослав Зеленовић, Бранка Оташевић и други, а свједоче бројне филмске, позоришне и  телевизијске улоге.

 

Друга цјелина,  насловљена као „Милена Дравић – градови, људи, тренуци“ садржи њена сјећања, приче, утиске, ставове и доживљаје, док у дијелу под насловом „Милиони људи доживљавају је као своју “,  о  њеној умјетности, посебно из фокуса датих средина, говоре Харис Пашовић („Наша босанска цура“) , Варја Мочник („Кад стигне лавица – Милена Дравић у словенaчком филму“),  Даниел Рафаелић,  директор  Хрватског аудиовизуелног центра, у тексту под насловом „Као цвијет у тамном пољу“.

 

Цјелина  „Стихови за Милену“ садржи стихове Арсена Дедића, Душана Макавејева и Љубише Бачића, док пета цјелина под насловом  „Шта је то у њој…“ доноси  текстове Дејана Мијача, Паола Мађелија, Јагоша Марковића, Горана Паскаљевића, Пурише Ђорђевића, Здравка Шотре, Радета Шербеџије, Желимира Жилника, Јелисавете Саблић  и других.

 

Монографија је илустрована са око 100 фотографија, а садржи и комплетан попис филмских, телевизијских и позоришних улога, награда и признања које је у својој   изузетно богатој каријери добила велика глумица. Филм и монографија, у издању Удружења драмских уметника Србије, саставни су дио награде „Добричин прстен“, која је Милени Дравић уручена крајем прошле године.

 

 

У сриједу, 5. децембра, публика ће имати прилику да види филм Душана Макавејева „WR: Мистерије организма“, са Миленом Дравић у главној улози. Кроз средишњи дио филма провучена је прича о лијепој козметичарки (Милени), која се заљубљује у совјетског шампиона у умјетничком клизању Владимира Илића (Ивица Видовић).  У тој силовитој и немотивисаној љубави она ће изгубити главу.

 

Овај култни филм из 1971. године, са великим успјехом је приказан у Кану исте године и побудио велико интересовање и публике и критике, освојивши и награду шпанске филмске критике „Луис Буњуел“, али је у бившој Југославији, због политичких импликација,   забрањен за приказивање, као изразити представник тзв. „црног таласа“.

 

Захваљујући западноњемачком копродуценту, филм је наставио да живи свој живот изван граница тадашње Југославије, приказиван је у Луцерну, Копенхагену, учествује на Брлинском фестивалу, као и на фестивалима у Њујорку, Лондону…У бившој Југославији филм је први пут јавно приказан тек 1986. године.

 

Уз Милену Дравић, у филму  играју Ивица Видовић, Јагода Калопер, Зоран Радмиловић, Миодраг Андрић и други.

 

 

Милена Дравић рођена је 5. октобра 1940. године у Београду. Преминула  је у Београду 14. октобра 2018. године.

 

Била је једна од највећих српских и југословенских глумица, која је с правом носила титулу филмске диве.

 

У филму се појавила далеке 1959. године,  у остварењу  „Врата остају отворена“ Франтишека Чапа, да би у својој изузетно богатој филмској  каријери одиграла  100 улога у филмовима различитих жанрова.

 

Освојила је бројне домаће и иностране награде и признања, међу којима и Повељу у Кану за најбољу споредну женску улогу у филму „Посебан третман“ Горана Паскаљевића, двије златне и пет „Сребрних арена“ на Филмском фестивалу у Пули,  „Златни печат“ Југословенске кинотеке за изузетан допринос филмској умјетности и многе друге.

 

Добитница је и награда за животно дјело, међу којима су: „Жанка Стокић“ „Павле Вуисић“, „Јоаким Вујић“, „Добричин прстен“.

 

Милена Дравић сахрањена је  19. октобра 2018. године  у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, поред свог супруга Драгана Гаге Николића.

 

 

 

За Кинотеку Републике Српске:

Јадранка Пандуревић, уредник програма

ПРЕКОБРОЈНА 1962

РОНДО 1966

CROSS COUNTRY 1969

БИЦИКЛИСТИ 1970

АГИ И ЕМА 2007