Кинотека Републике Српске

ДАНИ РУСКОГ ФИЛМА

Кинотека Републике Српске, у сарадњи са Српским одјељењем Међународног фонда духовног јединства православних народа, организује „Дане руског филма“ на Палама.

На програму ће бити три филма новије продукције и то: „Небо“, „Од дужности и заклетве не одступај“ и „У подножју висине“.

Отварање фестивала почиње у четвртак 27. априла, а на програму је филм „Небо“ из 2021. године. Режију потписује Игор Копилов, а главне улоге тумаче Игор Петртенко, Иван Батарјев, Сергеј Губанов и Марија Миронова. У средишту приче су два главна лика – потпуковник Сошников и капетан Муравјов. Два различита лика, двије различите судбине, којима је суђено да се споје у војној бази Хмеимим.

Друго вече, у петак 28. априла, на програму је документарни филм „Од дужнисти и заклетве не одступај“ који говори о судбини изузетног архитекте династичких породица царске Русије и краљевске Србије – Николају Краснову, архитекти са највише објеката проглашених за споменике културе у Србији. Филм су режирали  Алексеј Буркин и Елена Громова

Посљедње вече, у суботу 29. априла, на програму је филм „ У подножју висине“ из 2018. године. Прича о седамнаестогодишњем Алексеју, скијашу и спортисти који мора да се суочи са новом реалношћу након што у несрећи остане без ногу. Главне улоге тумаче Павел Шевандо и Наталија Бергер а режију потписују Константин Кутујев, Јана Пољаруш и Тамара Цоцорија.

„Дани руског филма“ ће се одржати у биоскопској сали Културног центра Пале од 27. до 29. априла са почетком у 18:00 часова а улаз за публику је слободан.