Кинотека Републике Српске

ФИЛМОТЕКА – Вернер Херцог

Кинотека Републике Српске одржаће мајску Филмотеку пројекцијом филма „Агире, бич Божји“ из 1972. године.

Њемачки филм у режији Вернера Херцога о шпанском освајању америчког континента.

Свакако најважније дјело које је Херцог до данас снимио, рађен је у бразилским и перуанским џунглама и заснован је на стварном историјском догађају из 16. вијека. То је прича о одреду шпанских конквистадора који трагају за Елдорадом у испарењима андских џунгли. То је по свему самоубилачки поход јер на свом путу кроз непроходну дивљину Шпанци не желе да се одвоје од незграпних обиљежја савремене цивилизације. Филм зѕпочиње управо сликом тог бесмисла – педесетак Шпанаца у тешким оклопима покушавају да спусте огромни топ низ пошумљену падину која води ка рјечној долини. Ова секвенца нам очигледно показује усуд „цивилизованих“ народа – њихову неспособност да се одрекну зависности од технологије у приликама које ту технологију чине потпуно неупотребљивом.

Овај филм који је, као и све касније Херцогове филмове, снимио Томас Маух у богато промишљеним бојама, представља сјајну причу о идеализму који се због фанатизма претвара у варварство иза кога се у позадини назире авет нацизма. Међутим, све то важи и за европска освајања у Африци у 19. вијеку, за америчко ангажовање у Вијетнаму и за све друге историјске трагедије у којима су високоумне тежње завршиле у вртлогу убистава, лудила и очаја.

Главну улогу тумачи Клаус Кински коме је ово било први пут да сарађује са Херцогом. Након овог филма они ће сарађивати на још неколико пројеката.

Пројекција је заказана за 30.05. 2023. године у сали Културног центра Пале са почетком у 19:00.

Улаз за публику је слободан.