Кинотека Републике Српске

Филмови Сима Брдара

ПОВОДОМ ДАНА ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ
КИНОТЕКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПРИКАЗУЈЕ
ФИЛМОВЕ СИМА БРДАРА
У програму учествују:
СИМО БРДАР, аутор.
КАРИНА ЧЕШУЈКО, глумица и професор на државној
Академији драмских умјетности у Каунасу, Литванија.
У Палама ће говорити текст Сима Брдара: Оклоптер.

ПАЛЕ, 15. ЈУЛИ 2020. године
КУЛТУРНИ ЦЕНТАР У 20:00 часова
УЛАЗ СЛОБОДАН

Симо Брдар је сценариста, режисер и књижевник, који се више од 25 година бави истраживањем геноцида и Холокауста. Почасни је члан Издавачког савјета Института Јасеновац у Њујорку од 2007. године. Добитник је бројних награда за филмове који су приказани на међународним филмским фестивалима широм свијета.

Брдар, иначе бивши директор и кустос Спомен подручја Доња Градина, режирао је филмове “Сунце и жица”, “Kрв и вода”, “А Бог је ћутао”, “Kрст од крви” “Јасеновац”, “Градина”, “Марјановићи”, “Јовица и Зорица”, “Ритани”, “Послушање”, “Преко воде Саве”, “Мало ми фали”, “И то је Јасеновац”, “Саво водо”, “Градина и Јасеновац градови мртвих”,“Предграђа мртвих…”
Брдар је одржао пројекције филмова и предавања у Норвешкој, Грузији, Литванији и другим земљама, гдје је оставио снажан утисак и послао јасну поруку о размјерама зла у усташким логорима смрти Јасеновац, Стара Градишка, Млака, Јабланац и другим.
Документарним филмом “Kрст од крви” овај аутор је расвијетлио мистерију на сјеверу Норвешке, на стијени у Салтдалу, гдје је крвљу логораша Милоша Бањца из села Kлековци, његов брат Марјан крајем Другог светског рата нацртао крст. Од тада, Норвежани црвеном бојом обнављају овај крст и чувају успомену на логораша којем до скора нису знали ни име ни поријекло. Брдар каже да “Kрст од крви” на јединствен начин свједочи о страдалничкој судбини Kозарчана у њемачким логорима смрти.