Кинотека Републике Српске

„Филмско бдење душе“ у Палама 13. и 14. новембра

Кинотека Републике Српске организује 13. и 14. новембра у Палама дводневни програм под називом „Филмско бдење душе“, као рефлексију истоимене манифестације, која се већ 13 година одржава у Сремским Карловцима , а затим се најзапаженији филмови приказују и у другим градовима широм Србије и српске дијаспоре.

Циљ ове манифестације је промовисање кратких и документарних филмова посвећених темама и ауторима који се баве српском историјом, културом и духовношћу, па ће се на програму наћи избор од десетак документарних филмова ове тематике аутора из Србије, Републике Српске и српске дијаспоре.

Гости Кинотеке Републике Српске биће Срђан Илић, предсједник Удружења филмских и ТВ радника Војводине и умјетнички директор манифестације „Филмско бдењe душе“ те редитељ Милан Кићевац, предсједник Српске православне црквене општине у Будимпешти, чији ће филмови, такође, бити приказани у оквиру програма.

Првог дана, у сриједу, 13. новембра, биће приказани филмови „Ласта“ Милана Белегишанина, „Српска хероина“ Бранка Станковића, „Ко се задњи смеје“ Мирослава Јовића, „Наод“ Васка Бутрића, „Искра у тами“ Слађане Топаловић-Несторовић и „Триптих о `Милосрдном анђелу` над Новим Садом“ Срђана Илића.

У четвртак, 14. новембра, на програму су документарци „Манастир Богородице Тројеручице – Рипањ“ Милана Кићевца, „Добровољно умро“ Бранка Лазића и „Сеобе се настављају вечно“ Бошка Милосављевића.

Ријеч је о филмовима високих умјетничких квалитета који су претходних година награђени повељом „Бдење Јакова Орфелина“, највећим признањем које додјељује „Филмско бдење душе“.

Програм ће бити одржан у Амфитеатру Економског факултета у Палама, са почетком у 19:00 часова. Улаз за публику је слободан.

За Кинотеку Републике Српске:

Јадранка Пандуревић, уредник програма