Кинотека Републике Српске

In memoriam Славко Милановић (1951 – 2023)

Данас смо примили тужну вијест да нас је напустио наш дугогодишњи сарадник и искрени пријатељ нашег позоришта, драматург Славко Милановић. Овом приликом изражавамо саучешће породици преминулог Славка и колективу Народног позоришта у Београду.
Дипломирао је општу књижевност и театрологију на Филозофском факултету у Сарајеву. Похађао је постдипломске студије на Филолошком факултету у Београду и на Институту за драму и театар у Лођу (Пољска), а у оквиру студијских боравака био је у Великој Британији и САД.
Од 1975. године био је драматург, а од 1986. до 1992. умјетнички руководилац и директор сарајевског Камерног театра 55.
У југословенским часописима и зборницима објавио је већи број драматуршких анализа, студија и есеја о теми позориштa, филмa и телевизијe (десетак година био је стални ТВ критичар сарајевске ревије “Одјек“), те позоришних и телевизијских критика и приказа.
Аутор је радио драма:
“Соба“
“Концерт за Регину Олсен“
“Quid nimis”
“Рибљи плес”…
Писац је и телевизијских сценарија: ”Заједно”, “Будите исти за двадесет година”, “Перспектива рајског дола” за ТВ Сарајево, те “Настајање/ Нестајање” за ТВ Београд.
ТВ драма “Будите исти за двадесет година” адаптирана је и изведена у Народном позоришту у Зеници.
У периоду од 1994. до 1996. године режирао је “Голи живот”, прву играну телевизијску серију у Републици Српској, а од 1995. до 2000. године био је ангажован у “Срна филму” као продуцент и умјетнички савјетник.
За документарни филм “Повратак јужним планинама” (у продукцији “Срна филма”) добио је награду за најбољи етнолошки филм на Међународном фестивалу МЕФЕСТ, који је одржан 1999. године на Златибору.
Од 2000. године ради као драматург и директор Драме (2001 – 2005) Народног позоришта у Београду.
За Дан позоришта 22.11.2016, Милановићу је уручен Печат Народног позоришта, који се по одлуци управника, додјељује поводом посебног доприноса животу и раду Народног позоришта у Београду.
(Преузето са фејсбук странице Народног позоришта Републике Српске)