Кинотека Републике Српске

Кинотека РС и Музеј савремене умјетности РС обиљежавају „Дане европске баштине“.

Кинотека Републике Српске у сарадњи са Музејом савремене умјетности Републике Српске и ове године ће се придружити обиљежавању међународне манифестације „Дани европске баштине која тежи да кроз бројне и разноврсне програме популарише наше насљеђе које је дио баштине европских народа.

Овогодишњи програм обиљежава се широм Европе под слоганом „Одрживо насљеђе“. Овим поводом у Музеју савремене умјетности Републике Српске у сриједу, 28. септембра с почетком од 20 часова биће премијерно приказан документарно-играни филм „Печат браће Љубавића“ редитеља Слободана Симојловића.

Филм је снимљен у копродукцији Кинотеке Републике Српске и Радио телевизије Републике Српске поводом 500 година од оснивања горажданске штампарије.

„Печат браће Љубавића“ је филмско оставарење засновано на причи о 500 година горажданске штампарије која је формирана након Цетињске штампарије и представља почетак писмености код Срба.
Филм прати причу браће Теодора, јеромонаха из Милешеве и Ђурађа Љубавића, синова оснивача горажданске штампарије Божидара Љубавића – Горажданина, који су уложили велике напоре како би из Венеције пренијели штампарију у манастир Сопотницу. Мотив филма је да укаже на истрајност да се у најтежим историјским временима уздиже национални дух и чува историјска баштина.