Кинотека Републике Српске

Кинотека РС – најава ОД УТОРКА ДО ЧЕТВРТКА „ФИЛМОТЕКА“ ПОСВЕЋЕНА МИЛОШУ ФОРМАНУ

Тродневна „Филмотека“, коју Кинотека Републике Српске организује од 13. до 15. новембра на Палама, биће посвећена чувеном режисеру Милошу Форману  (1932 – 2018), који је каријеру започео у родној Чехословачкој, а свјетску славу стекао у САД, гдје   је  емигрирао 1968. године.

У уторак,  13. новембра,  биће  приказан филм  „Љубави једне плавуше“ (Lásky jedné plavovlásky) из 1965. године.  Једноставна прича о жељи за бољим животом, о храбрости да се иступи из шаблона и очекивања околине, међугенерацијском контрасту и уморном радничком животу чини окосницу овог филма. Приказан је у званичној селекцији Венецијанског фестивала а био је номинован и за Оскара,  у категорији за најбољи страни филм. Био је изузетно популаран у биоскопима и важи за један од првих источноевропских филмова који је приказивао сцену секса и голишаве глумце.

Друго вече на програму „Филмотеке“ је „Амадеус“ из 1984. године, из периода када је Форман већ постао режисер свјетског реномеа. Потврда тог статуса дошла је управо  филмом о животу чувеног композитора Волфганга Амадеуса Моцарта (1756 – 1791) из визуре његовог колеге и савременика Антонија Салијерија (1750 – 1825). Главне улоге Моцарта и Салијерија тумаче Том Халс и Ф. Мари Ејбрахам. Обојица су за своје интерпретације славних композитора номиновани за Оскара, с  тим што је награда припала Ејбрахаму.  Поред тога,  филм је награђен са још седам оскара, укључујући и оне за најбољи филм и режију, као и многобројне друге свјетске награде.

На крају, у четвртак 15. новембра, биће приказан филм „Гојини духови“( Goya’s Ghosts) из 2006. године. У питању је Форманов посљедњи играни филм, који се бави  фиктивном ситуацијом у животу чувеног шпанског сликара Франциска Гоје (1746 – 1828),  којег тумачи шведски глумац Стелан Скарсгорд. Осим њега,  у филму играју и холивудске звијезде Хавијер Бардем и Натали Портман. Сниман је на историјским локацијама у Шпанији. Иако је историјска поставка филма аутентична, прича о Гоји, који покушава да одбрани свој модел за лик анђела и њену породицу од шпанске инквизиције,   фиктивна је.

Филмотека ће бити одржана у Амфитеатру Економског факултета Пале, са почетком у 19:00 часова. Улаз је слободан.

Јан Томаш Форман, познатији као Милош Форман, био је чехословачки и амерички филмски режисер, сценариста, глумац и професор. Рођен је у Чаславу (Чехословачка) 1932. године. Родитељи су му страдали у нацистичким концентрационим логорима током Другог свјетског рата. Послије рата, као сироче,  похађа угледни интернат Краља Џорџа у  Подебрадију (Чешка),  гдје се упознаје са филмском и позоришном продукцијом. Са 18 година студира сценарио, на тада тек основаној, а данас чувеној Прашкој академији сценских умјетности. У родној Чешкој живи и ради до 1968. године. За то вријеме је снимио три играна филма,  од којих се „Љубави једне плавуше“ (1965) сматра једним од најрепрезентативнијих дјела тзв. Чешког новог таласа.

Након трећег играног филма, „Гори, моја госпођице!“ (1967), емигрирао је у САД и тада је процвјетала његова и до тада незанемарива интернационална каријера.

Два пута је награђен Оскаром за режију,  и то за филмове „Лет изнад кукавичијег гнијезда“ (1975) и „Амадеус“ (1984).  Добитник је готово свих најважнијих награда из области филма, укључијући Златни глобус, Бафту, признања у Берлину и Кану, те награду Европске филмске академије.

Милош Форман је преминуо 13. априла ове године у Конектикату у САД у 87. години живота.

За Кинотеку Републике Српске: Борис Чворо