Кинотека Републике Српске

Москва, представљање Кинотеке Републике Српске

У организацији Дома руског зарубежјева и Представништва Републике Српске у Москви, од 23-25. октобра 2023 године у главном граду Руске Федерације Кинотека Републике Српске представила се манифестацијом „Дани документарног филма Републике Српске„. Током три вечери приказани су филмови „Љето сам провео„, „Буквар, буквица„, „Егзодус поново„, „Сувенир„, „Јени, мало свјетло са запада„ и „Печат браће Љубавића„.  Пројекцују филмова пратила и је и изложба плаката филмских остварења насталих у продукцији Срна филма и Кинотеке Републике Српске од 1992-2022. године.

Бројна публика све три вечери манифестације упознала се са дијелом продукције настале у протеклих 30 година, а програм су пратили и представници дипломатског кора Јужне Осетије, Србије, Босне и Херцеговине и Представништва Републике Српске у Москви. Током боравка у Москви директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић имао је и бројне контакте са филмских и архивским радницима Русије. Издвајају се посјете Музеју филма и Државном филмском архиву, једном од највећих у свијету, као и самом Дому руског зарубежјева гдје се одвијао цио програм. Кинотеци Републике Српске понуђена је сарадња на рестаурацији и дигитализацији филмова снимљених филмском траком, као и организација будућих представљања у другим градовима Русије.

Општи је утисак да је тродневни филмски програм допринио бољем разумијевању ближе и даље историје Срба на простору Босне и Херцеговине, те да су већину публике чинили студенти Филолошког факултета, као и историчари и хроничари који се баве питањем Балкана и збивањима на тлу бивше Југославије.

Кинотеци Републике Српске понуђено је да програм приказан у Москви буде организован и у Јужној Осетији, као и на другим филмским манифестацијама које ће током наредних мјесеци организовати Дом руског зарубежјева.