Кинотека Републике Српске

ПОЧИЊЕ ФИЛМСКИ КАМПУС

Пројекцијом документарног филма „YU група – тренутак сна“ вечерас на Палама почиње 12. по реду Филмски кампус Киноеке Републике Српске.

Гости Кинотеке Републике Српске на кампусу биће студенти академија умјетности из Србије, Црне Горе, Македоније и Републике Српске, а предавачи признати филмски радници из региона: Ђорђе Кадијевић, Дарко Лунгулов, Драшко Гајић, Вера Влајић, Горан Воларевић, Предраг Велиновић, Слободан Симојловић и Урошка Татомир.

„YU група – тренутак сна“ је прича о рокенрол групи која је надживјела земљу по којој је добила име, али и прича о породици. Филм прати тројицу браће Јелић који се рађају и одрастају заједно са новом Југославијом, 1940-их година. Епско, али истовремено и дубоко интимно остварење, креативно користи до сада необјављене породичне Супер 8 филмове и архивски материјал да би испричао причу о трајању, љубави и борби. „YU група – тренутак сна“ је добитник Гран прија овогодишњег Мартовског фестивала документарног и краткометражног филма у конкуренцији документарног филма преко 50 минута.