Кинотека Републике Српске

Пројекција филма „ДОРОТЕЈ“ у Хан Пијеску

Кинотека Републике Српске, у оквиру редовног програма ФИЛМОТЕКА, у Хан Пијеску организује пројекцију филма „Доротеј“, Здравка Велимировића.
Редитељ и сценариста Здравко Велимировић режирао је више од 40 филмова од средине 50-их година 20. века, међу којима су и играна, документарна и краткометражна остварења. Био је и редитељ ТВ серија, радио драма и позоришних представа.
Филм је снимљен према познатом истоименом роману Добрила Ненадића из 1977. године. Сценарио за „Доротеја“ потписују Борислав Михајловић Михиз, аутор романа Ненадић и редитељ Велимировић.
Успјешна филмска адаптација једног од најчитанијих романа српске књижевности донијела је на велики екран историјску драму с почетка 14. вијека у којој се преплићу приче о доброти, људскости и љубави с једне и сплеткама у борби за власт у манастиру и на властелинском двору с друге стране. Увјерљивој реконструкцији епохе допринијели су костими Љиљане Драговић, која је награђена Златном ареном на фестивалу у Пули, и сценографија Властимира Гаврика. Неке од сцена снимане су на остацима средњовјековних тврђава, као што су Маглич и Калемегдан.