Кинотека Републике Српске

ФИЛМОТЕКА: „Ингмар Бергман“

Кинотека Републике Српске у оквиру редовног програма ФИЛМОТЕКА приказује два играна филма шведског режисера Ингмара Бергмана.

„Дивље јагоде“ (1957) и „Дјевичански извор“ (1960) су два класична филма шведског режисера Ингмара Бергмана који се налазе на врху листе најзначајних филмова свјетске кинематографије.

„Дивље јагоде“ (Wild Strawberries) – Ова драма је једно од најпознатијих Бергманових дјела са чувеним шведским глумцем Виктором Сјостромом у главној улози.

Главни протагонист филма је професор Исак Борг, који је на путовању да прими посебну почаст за свој рад у области медицине. Током путовања, Борг се сусреће са различитим ликовима и ситуацијама које га подстичу на размишљање о свом животу, старости, усамљености и односима са људима.

Овај филм је познат по свом јединственом стилу и рафинираности у преплетању реалности и снова. Кроз флешбекове и сновидења, гледаоци добијају увид у прошлост Исака Борга, као и у његове наде, страхове и рефлексије о смрти и постојању.

„Дивље јагоде“ се често наводе као примјер Бергмановог генија у истраживању дубоких психолошких и филозофских тема, као и у преносу сложених емоција и мисли кроз филмски језик.

„Дјевичански извор“ (The Virgin Spring) – Филм прати приповјест о богатој шведској средњовјековној породици, коју снађе велика трагедија.

„Дјевичански извор“ истражује теме вјере, милосрђа, освете и спасења на начин који је типичан за Бергманов стил, укључујући комплексне карактере и дубока морална размишљања. Филм је познат по својој снажној емоционалној снази и прецизном режирању, што га чини једним од најзначајнијих дела у Бергмановој каријери.

Филм је освојио Оскара за најбољи страни филм 1961. године.

Оба филма се најчешће истичу као примјери Бергмановог мајсторства у изучавању дубоких психолошких и егзистенцијалних тема, као и у употреби симболизма и метафоре.

Сваки од ова два филма представља јединствени и дубок увид у људску психе и постојање, као и уздизање Ингмара Бергмана као једног од највећих филмских режисера у историји кинематографије.

Осим што су изузетно мајсторски режирани, оба филма се истичу по својој визуелној елеганцији, комплексности карактера и дубини тема које истражују. Бергманова вјештина у стварању интензивних емоционалних искуства за гледаоце остварује се кроз ова два ремек-дјела кинематографије.

Филмотека ће се одржати 26. и 27. фебруара у Културном центру Пале са почетком од 19:00 часова а улаз за публику је слободан.