Кинотека Републике Српске

IN MEMORIAM ЈЕНИ ЛИГТЕМБЕРГ

Дан након православног Божића, 08. јануара ове године у у 92. години живота, у Амстердаму, преминула је Јени Лигтемберг, носилац ордена Крста милосрђа којим ју је одликовао предсједник Репубклике Српске за изузетан допринос организовању апотекарске службе у ратним болницама Коран и Касиндол од 1993-1995. године у тадашњем Српском Сарајеву.
Јени Лигтемберг провела је 3 ратне године несебично помажући медицинску службу, углавном живећи у болници Коран на Палама. Упоредо са тим слала је писма највишим свјетским званичницима о борби српског народа у протеклом рату, супротстављајући се неистинама неких западних медија.
Матична библиотека Источно Сарајево издала је књигу „Ратни дневник Пале 1993-1995„ коју је написала госпођа Лигтемберг, а приредио академик Мирко Шошић. У сарадњи са Кинотеком Републике Српске снимљен је и документарни филм о овој хероини.
Овим поводом Кинотека Републике Српске приказује још једном филм „Јени, мало свјетло са запада“. Пројекција ће се одржати у Амфитеатру Филозофског факултета на Палама 25. јануара 2022. године са почетком у 19:00 часова а улаз за публику је слободан.