Кинотека Републике Српске

Кинотека Републике Српске – најава „ФИЛМОТЕКА“ У РОГАТИЦИ

Кинотека Републике Српске одржаће 14. марта у Рогатици „Филмотеку“  из циклуса „Литература и филм“, у оквиру које ће бити приказани филмови „Орлови рано лете“ и „Убиство с предумишљајем“, снимљени по литерарним предлошцима истоимених романа Бранка Ћопића и Слободана Селенића.

У термину од 17:00 часова биће приказан филм „Орлови рано лете“ (1966), који је режирала Соја Јовановић, прва српска позоришна и филмска радитељка. У филму играју Драгутин Гута Добричанин, Миодраг Петровић Чкаља, Љубиша Самарџић, Бата Паскаљевић, те група дјеце којој, према Ћопићевом роману, почетак Другог свјетског рата прекида безбрижно дјетињство. Истоимени роман Бранка Ћопића, објављен 1959. године, незаобилазна је лектира свих основаца, па је и термин приказивања филма прилагођен ученичком узрасту.

У термину од 20:00 часова биће приказан филм „Убиство с предумишљајем“, за који је сценарио написао Слободан Селенић, писац истоименог романа, а режију потписује Горчин Стојановић. Главне улоге играју Бранка Катић, Небојша Глоговац, Ана Софреновић, Драган Мићановић, Сергеј Трифуновић и други. Филм је снимљен 1995. године, само двије године након објављивања Селенићевог романа. Награђен је наградом за најбољи сценарио у Врњачкој Бањи, као и специјалном наградом жирија на фестивалу у Сочију. Небојша Глоговац, коме је ово прва већа улога на филму, добио је награду „Цар Константин“ за најбољу мушку улогу на Филмским сусретима у Нишу 1995. године.

Програм се реализује у сарадњи са Центром за културу и спорт у Рогатици.

Филмови ће бити приказани у биоскопу Центра за културу и спорт у Рогатици. Улаз за публику је слободан.