Кинотека Републике Српске

Одржана промоција документарног филма „Јени, мало свјетло са запада“ у Београду.

У биоскопској сали Југусловенске кинотеке, пред великим бројем гледалаца у скаду са епидемиолошким мјерама, синоћ је приказан документарни филм „Јени, мало свјетло са запада“, рађен у копродукцији Кинотеке Републике Српске и Матичне библиотеке Источно Сарајево.
Београдској премијери у уторак, 14. децембра присуствовала је и екипа филма укљјучујући режисера Слободана Симојловића, монтажера Мирослава Врцеља, и композитора Горана Томановића, као и представници Кинотеке Републике Српске и Матичне библиотеке Источно Сарајево, Сњежан Лаловић и Љиљана Кнежевић.
Исти дан је одржана и конференција за медије поводом ове пројекције.
Филм је снимљен по књизи „Ратни дневник Пале 1993-1995“ коју је написала Јени Литенберг, а приредио је академик Мирко Шошић. Књига представља драгоцјено и непристрасно свједочанство о рату на нашим просторима из угла холандске апотекарке, која је дошла у хуманитарну мисију 1993. године и остала у Палама све до 1995. године. Документарни филм прати књигу-дневник и боље нас упознаје са Јени Лигтенберг, која је ратне године провела на Палама.
Сљедеће приказивање заказано је за 20. децембар у Банском двору у Бањалуци.