Кинотека Републике Српске

Промоције документарних филмова „Чекајући Хандкеа“ и „Јени, мало свјетло са запада“ у Палама и у Требињу

Промоције документарних филмова „Чекајући Хандкеа“ и „Јени, мало свјетло са запада“ у Палама и у Требињу

Кинотека Републике Српске од 16. до 18. фебруара ове године приказује два документарна филма на Палама и у Требињу.
Прво ће на Палама своју регионалну премијеру имати нови филм познатог српског режисера Горана Радовановића „Чекајући Хандкеа“ о посебним везама нобеловца Питера Хандкеа са српским народом на Косову. Овом приликом гост Кинотеке РС током пројекције биће управо Горан Радовановић.
Сазнавши да је Петар Хандке добио Нобелову награду за књижевност 2019, винар Срдјан Петровић из Велике Хоче са Косова, одлучује да постави плочу са рељефним ликом писца на својој винарији где је славни писац више пута боравио. Постављање плоче захвалности славном писцу у изопштеној, изолованој и гетоизираној енклави окруженој албанском већином каква је Велика Хоча, постаје својеврсна сизифовска акција која разоткрива сву драму живота преосталог српског становништва на Косову и Метохији.
Пројекција је заказана за 16. фебруар 18:00 часова у Културном центру Пале а улаз за публику је слободан.
Већ следеће вече 17. фебруара Кинотека РС и Горан Радовановић гостују у Требињу, гдје је у 18:00 часова у Биоскопу Културног центра заказана пројекција „Чекајући Хандкеа“ уз присуство аутора.
Друго вече на програму у Требињу је документарни филм „Јени, мало свјетло са запада“ рађен у копродукцији Кинотеке Републике Српске и Матичне библиотеке Источно Сарајево.
Филм је снимљен по књизи „Ратни дневник Пале 1993-1995“ коју је написала Јени Литенберг, а приредио је академик Мирко Шошић. Књига представља драгоцјено и непристрасно свједочанство о рату на нашим просторима из угла холандске апотекарке, која је дошла у хуманитарну мисију 1993. године и остала све до 1995. године. Документарни филм прати књигу-дневник и боље нас упознаје са ликом и дјелом Јени Лигтенберг, која је ратне године провела на Палама и током тог периода написала дневнк.
Редитељ документарног филма је Слободан Симојловић.

Пројекција је заказана за 18. фебруар у 18:00 часова, такође у Биоскопу Културног центра Требиње а на све пројекције улаз за публику је слободан.