Кинотека Републике Српске

„ЗАВЕТ“ у Чајничу

Наредна Филмотека коју организује Кинотека Републике Српске одржаће се 01.06. 2022. године у Чајничу пројекцијом играног филма „Завет“ (2007), Емира Кустурице.

 

Филм „Завет“, жанровски опредјељен као комедија, прича је о судбини деде и унука који живе у опустјелом српском селу. Деда је намјеран да обнови цркву и у њу врати попа, и тако оживи село, а унук је једини ђак у локалној школи. Али када у село дође просвјетна инспекција и затвори школу, дјечак остаје без будућности, а његова учитељица без посла. Видјевши да на селу „нема будућности  старац, који је „осјетио“ да му се ближи смрт, шаље унука у град. Даје му краву и завјетује га да је у вароши прода, од тих пара купи икону, донесе сувенир и нађе дјевојку.
Дјечаку су у граду украли краву, али он је послушао деду и нашао дјевојку, чија мајка преко дана ради као васпитачица у вртићу, а ноћу као проститутка. Када је осјетио да се мајчин макро намјерио и на његову љубљену, младић предлаже дјевојци да оду на село. Стижу у дјечаков завичај и тамо затичу виталног деду који се зближио са учитељицом.

 

Пројекција је заказана у ЈУ Дом културе „Филип Вишњић“, у 19:00 часова.

Улаз је слободан.