Кинотека Републике Српске

ФИЛМОТЕКА – Горан Паскаљевић

Кинотека Републике Српске одржаће априлску Филмотеку пројекцијама филмова „Пас који је волео возове“ и „Посебан третман“.

„Пас који је волео возове“ је југословенски филм из 1977. године. Режирао га је Горан Паскаљевић, а сценарио је написао Гордан Михић. Дјевојка Мика је у затвору због ситног шверца и то руши њене снове о одласку у Париз. За вријеме превоза затвореника на присилни рад успјева побјећи што је поново подстиче да оде у Париз. Без новца и идентитета присиљена је прихватити помоћ бившег филмског каскадера који путује провинцијом у каубојској опреми с коњем и магарцем изводећи сцене из вестерн филмова. На путу срећу незапосленог младића без породице који бесциљно лута тражећи давно изгубљеног пса. Младић се веже уз Мику с којом бјежи од каскадера и одлази у Београд гдје јој помаже у набављању лажног пасоша како би коначно видјела Париз.

„Посебан третман“

Др Илић ради у болници за принудно лијечење алкохоличара. Спроводећи свој „посебан третман“ састављен од физичких вјежби, дијете јабукама, исцјелитељског дејства Вагнерове музике и психодраме, са групом од шест пацијената одлази у посјету пивари у којој постоји велики проблем, алкохолизам на радном мјесту. Из догађаја који слиједе, открива се да доктор примјењује властити начин лијечења пацијената како би могао да изрази своју, у суштини, деспотску и хипокритску личност. лавне улоге тумаче Љуба Тадић, Данило Бата Стојковић, Душица Жегарац, Петар Краљ, Милена Дравић, Милан Срдоч, Радмила Живковић, Бора Тодоровић, Предраг Бјелић и Павле Вуисић.[

 

Пројекције су заказане за 29. и 30 април 2024. године у сали Културног центра Пале са почетком у 19:00.

Улаз за публику је слободан.