Кинотека Републике Српске

Завршен ФИЛМСКИ КАМПУС Кинотеке Републике Српске

ОД 11. ДО 16. ОКТОБРА – ФИЛМСКИ КАМПУС
Овогодишњи, десети по реду, ФИЛМСКИ КАМПУС у организацији Кинотеке РС, одржан је од 11. до 16. октобра у просторијама Културног центра Пале.
Кампус је отворен у понедјељак, 11. октобра у 19:00 часова пројекцијом документарног филма „Заклињем се“ који је освојио Гран – при на овогодишњем Мартовском фестивалу у Београду. Гост Кинотеке РС на отварању Кампуса био је продуцент филма Предраг Бамбић.
На Кампусу су учествовали студенти и професори са четири регионалне умјетничке академије: Академија умјетности Бања Лука, Академија сценских умјетности Сарајево, Факултет драмских умјетности Цетиње и Факултет драмских уметности Београд.
Свакога дана од 12. до 15. октобра у терминима од 09:30 до 13:00 часова, у биоскопској сали Културног центра Пале одржавана су предавања за студенте. Предавачи су били еминентни филмски радници из окружења:
Тања Бошковић, Предраг Велиновић, Дејан Дабић, Александар Саша Ердељановић, Лордан Зафрановић, Радослав Зеленовић, Божидар Марјановић, Стефан Младеновић, Слободан Симојловић и Снежана Трстењак.
Осим предавања за студенте, свако вече у термину од 19:30 часова у биоскопској сали Културног центра Пале, Кинотека РС је препремила и филмски програм.
Осим филма „Заклињем се“ којим је отворен ФИЛМСКИ КАМПУС, приказани су и „Ујед анђела“ (1984) режија: Лордан Зафрановић, „Довлатов“ (2018) режија Алексеј Герман Млађи, „Жив човек“ (2020) режија Олег Новковић и „Волим те највише на свету“ (2003) режија Предраг Велиновић. Посебан програм свакога дана Кампуса био је резервисан за пројекције студентских филмова. Приказано је 18 студентских филмова на великом платну у биоскопској сали Културног центра Пале.

Одржавање овогодишњег ФИЛМСКОГ КАМПУСА на Палама подржали су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство цивилних послова БиХ, Општина Пале и ЈУ Културно – спортски центар Пале.